Güncel

Otizm Nedir? Atipik Otizm Nedir

Otizm Nedir? Atipik Otizm Nedir? Otizm Belirtileri Nelerdir? Otizmli Çocuk Nasıl Anlaşılır?

Otizm Nedir?

Makalede Hangi Konular Bulunuyor?

Otizm Nedir? Atipik Otizm Nedir? Otizm Belirtileri Nelerdir? Otizmli Çocuk Nasıl Anlaşılır?

Otizm nörolojik bir rahatsızlıktır. İstem dışı hareketler ve sesler çıkarma durumunda erken tanıyla birlikte ortaya çıkar. Doğumdan sonraki ilk üç sene içerisinde belirtiler görülerek ilgili testler yapılır ve bireyin otistik olduğuna karar verilir.

Otizm Nedir? Atipik Otizm Nedir
Otizm Nedir? Atipik Otizm Nedir

Hayat boyu devam edecek bu rahatsızlık sözel bir şekilde iletişim kurmayı engeller. Bunun yerine sesler çıkartarak ya da birtakım hareketler yaparak otistik birey karşısındaki ile iletişim kurmayı düşünebilir.

Ayrıca otistik bireylerin zeka geriliği olduğundan dolayı birtakım kabiliyetleri normal kişilere göre çok kısıtlıdır. Bu sebepten dolayı kavrama veya tutma gibi bazı eylemlerini fiziken gerçekleştiremeyebilirler. Bu durumda onlara bakmakla yükümlü olan kişilerin sorumluluğu artmaktadır. 

Otizmli bir birey özel bakıma muhtaçtır. Rehabilitasyon çalışmalarıyla birlikte zorlu hayatları bir nebze olsun kolaylaştırılır. Zeka geriliği yüzünden verilecek olan eğitimler de buna yönelik tedaviler yapılmaktadır. Otizmli bir bireyin %70 oranında ki zeka geriliği her bireyde bulunur.

Bir bireyde hiperaktif bozukluğu ya da dikkat eksikliği gibi durumlarda ayrıca epilepsi gibi ciddi sorunlar da otizmle birlikte bu problemlerin görülebilmesi de mümkün olabilir. Her bireyde rahatsızlığın seyri farklı gelişebilir. Bu sebepten dolayı otistik bireylerin her biri için ayrı ve özenli bir eğitim gerekir. Ailelerin bilinçlenmesi son derece önemlidir. Bakımı, eğitimi ve sağlık sürecindeki gereksinimlerinin tümünün tam anlamıyla eksiksiz bir biçimde gerçekleşmesi gerekir.

Atipik Otizm Nedir?

Otizm durumlarında genel olarak nörolojik bazı problemler ortaya çıkar. Bu sorunlar dikkat eksikliği, hiperaktivite, bilişsel bazı gerilikler, öğrenme bozuklukları sayılabilir. Tanıda mutlaka klinik bazı tahliller istenir ve bu durum tipik, hafif ya da geniş atipik otizm olarak belirlenir. Her durumda belirtiler birbirine göre farklı olduğu için tanı rahatsızlığın şiddetine göre belirlenir. Atipik otizm şiddetine göre şu şekilde ayrılır;

  • Atipik otizm
  • Tipik otizm
  • Hafif şiddetli otizm
  • Geniş otizm fenotipi
  • Yaygın gelişimsel bozukluk

Belirlenen şiddet derecelerine göre her bireye farklı bir tanı konması mümkündür. Bazı spektrum bozukluklarda psikiyatrik tanı testlerinde de otizm olgularına rastlamak mümkündür. Ayrıca bu bozukluklara en yaygın hiperaktivite, dikkat eksikliği veya öğrenme bozuklukları görülür.

Bebeklik çağlarındaki bulgular yaşamı boyunca devam eden birtakım gecikmeli yaklaşımlarla birlikte hayatı zorlaştırabilir. Bu durumda erken teşhis döneminden sonra mutlaka bilinçli davranmak ve sağduyulu olmak önem taşır. En büyük görev otizmli bireyin ailesindedir. Aile gereken ilgiyi ve bakımı eksiksiz karşıladığı sürece daha rahat yaşanabilir.

Otizm Belirtileri Nelerdir?

Otizm belirtileri arasında birden fazla etken sayılabilir. Bu etkenler kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Her bireyde aynı olmamakla birlikte yaklaşık bir veya iki yaşlarındaki otizmli bireylerde erken belirtiler şu şekildedir;

  • Kendini ifade etmekte gecikme
  • Göz temasından kaçınma
  • Bazı hareketlerin veya konuşmaların tekrar edilmesi
  • Anlam verilemeyen seslerin çıkarılması
  • Çevreye karşı tepkilerinin olmaması
  • Oyun oynamada karşılık vermemesi
  • Kendi genel dünyasındaki sesler ve objelere tepki vermesi
  • Söylenen bir şeyi idrak edememek
  • Adıyla seslenildiğinde dönüp bakmamak

Her belirti kişiden kişiye değişmekle birlikte daha farklı tepkileri de uzmanlardan öğrenebilirsiniz. Aklınıza takılan herhangi bir sorunda çocuğunuzu en yakın uzmana götürerek ilgili şikayetlerinizi belirtebilirsiniz. Fakat her şikayetin sonucu otizmle bitmeyebilir.

Panik yapmadan sakin ve duyarlı bir şekilde bu durumu gözlemlediğiniz zamanlarda uzman doktordan bilgi alarak gerekli tahlilleri yaptırabilirsiniz. 

Ayrıca bu durum normal hayatı kısıtlayacak düzeyde bir problem değildir. Her ne kadar bu durumlar normal karşılanmasa da uzun senelerdir otistik bireylerle yaşayan aileler artık kendi hayatlarına adapte olmuştur. İnsanın yaşadığı hayat kendine göre normaldir.

Kısa süre içerisinde bilinçlenerek bu durumu kabullenip sonrasında doğru ve eksiksiz bir eğitim ile bakım sağladıktan sonra hayatınızın düzene girmesi mümkün olur.

Otizmli Çocuk Nasıl Anlaşılır?

Otizm bir bireyin kısa süre içerisinde anlaşılabilmesi uzman kişilerin gözlediği bazı belirtilerle ilgilidir. Bu durumda şüphelendiğiniz durumda çocuğunuzu ilgili uzmanlara götürdüğünüzde bazı testler ya da tahliller istenebilir. Bunun sonucunda bir bireyde otistik bir sorun olup olmadığı anlaşılır.

Eğer böyle bir durum varsa anlaşılabilmesi için mutlaka uzmana götürülmesi şarttır. Kulaktan dolma bilgilere inanmayıp gözlemlediğiniz belirtileri uzmana sorarak ilgili tahlilleri istemeniz gerekir. Ancak bu şekilde otistik bir sorun olup olmadığı ortaya çıkar.

İlgili Başlıklar için https://maddiyardimbasvurusu.com/ linkine tıklayın.


Yıldız Vermek İster Misin?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu