Hane Yardımı Nedir? Hane Yardımı Nasıl Alınır?
Hane Yardımı Nedir? Hane Yardımı Nasıl Alınır? Hane Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Hane Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Hane Yardımı Nedir? Hane Yardımı Nasıl Alınır? Hane Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Hane Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Hane yardımı nedir? Başvurusu ve Sorgulama; Ülkemizde bir çok yardım kurum ve kuruluşu ihtiyaç sahibi ailelere sosyal yardım yapmaktadır. Sosyal yardımları yapan kurumların başında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bulunmaktadır. Bakanlığın yanı sıra Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kaymakamlıklar, Valilikler gibi bir çok kurum ve kuruluş tarafından ihtiyaç sahiplerine sosyal yardımlar yapılmaktadır.
Sosyal yardımlar ayni ve nakdi olmak üzere 2’ye ayrılmaktadır.
İhtiyaç sahibi olmanız durumunda, kurumlara hane yardımı başvurusu yapabilirsiniz. Muhtaç ailelerin temel asgari ihtiyaçlarını karşılamak adına gıda-erzak, yakacak, sosyal destek kartı yardımı, mobilya ve eşya yardımları hane bazlı yapılmaktadır.
Yazımızın içeriğinde hane yardımı nedir? Hane yardımı başvurusu nasıl yapılır? Kimler hane yardımı alabilir? ve hane yardımı ile ilgili merek edilen soruları sizler için yanıtlayacağız.
Hane Yardımı Nedir?
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından, ihtiyaç sahibi ailelere yönelik hane bazlı olarak yapılan yardıma hane yardımı denir. Hane yardımları ailede yaşayan kişi sayısına göre yapılmaktadır. Gıda-erzak, yakacak, para yardımı, mobilya ve eşya yardımları yapılmaktadır.
Yapılan yardımlardan sadece başvuru sahipleri değil, tüm hane halkı faydalanmış olur. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı muhtaç kişilerin hane yardımı sayesinde hayatlarını daha iyi şartlarda devam ettirmesini amaçlamıştır.
Hane yardımı almak isteyen ailelerde aranan şart ise, hane içerisinde kimsenin sosyal güvencesinin olmamasıdır.
Hane Yardımı Nasıl Alınır?
Hane yardımı için ilgili birimlere başvuru yapmanız gerekmektedir. Hane yardımı alabilmek için gerekli şartları sağlamanız durumunda, gerekli evraklar ile birlikte başvuru yapabilirsiniz.
Muhtaç, kimsesiz, ihtiyaç sahiplerinin yanı sıra hane halkında kişi başına düşen gelir net asgari ücretin 1/3’ünü geçmemesi gerekiyor.
Başvurular sonrasında, başvuru yaptığınız kurumun yetkili kişileri tarafından incelemeye alınacaktır.
Başvurusu onaylanan kişiler sonrasında hangi hane yardımına başvuru yaptıysa (gıda, yakacak, para v.b) yardımlarını alabileceklerdir.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarında ve muhtarlıkların muhtaçlık listelerinde yer alan kişilere ise bazı durumlarda başvuru yapmadan hane yardımı verilmektedir. Bu kişiler kurum tarafından belirlenmektedir. Yine kurum tarafından hane yardımları kendilerine ulaştırılmaktadır.
Hane Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Hane yardımı başvurusu, başvuru yapacağınız kuruma göre değişiklik göstermektedir.
Ülkemizde ihtiyaç sahibi ailelere hane yardımı veren kurum ve kuruluşlara nasıl başvuru yapılacağını aşağıdaki yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Hane Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
İkametgahınızın bulunduğu ilçedeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarında, sosyal yardım formu doldurarak hane yardımı başvurusu yapabilirsiniz.
Hane yardımı başvurusunda, hangi yardımı almak istiyorsanız (para, gıda, yakacak) ona yönelik form doldurmalısınız.
Hane yardımlarına yalnızca ihtiyaç sahipleri başvuru yapabilmektedir.
Ancak salgın nedeni ile ekonomik anlamda güçlük çeken her vatandaşlarımız e-devlet üzerinden pandemi sosyal destek başvurusu yapabilirler.
1100 TL pandemi sosyal destek başvurusu için linke tıklayabilirsiniz. https://www.turkiye.gov.tr/ashb-pandemi-sosyal-destek-on-basvurusu
Çocuk Parası Başvurusu Nasıl Yapılır? Ne Kadar? Nereden Alınır? Kimlere Verilir?
SED Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? Kimlere Verilir? Şartları Nelerdir?
Açık Kapı Başvurusu Nasıl Yapılır? Kaç Günde Sonuçlanır? Başvuru Formu ve Sorgulama
Belediye Hane Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Belediye hane yardımı başvurusu için 2 seçenek vardır.
Bağlı olduğunuz belediye binalarında sosyal yardım formu doldurarak başvuru yapabilirsiniz. Hangi yardımı almak istiyorsanız o şıkkı işaretlemeyi unutmayınız.
E-devlet üzerinden başvuru yapabilirsiniz. Belediye yardımları e-devlet linki; https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671
Online platform üzerinden formu doldurduktan sonra almak istediğiniz sosyal yardım türünü(para, gıda, yakacak) seçmelisiniz. Böylelikle başvurunuz tamamlanmış olacaktır.
Vakıflar Genel Müdürlüğü Hane Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Hane yardımı başvurularınızı bizzat Vakıflar Genel Müdürlüklerine giderek yapabilirsiniz. Başka bir seçenek ise, Bölge Müdürlüklerine gerekli belgeleri ve başvuru dilekçenizi posta yolu ile göndererek hane yardımı başvurusu yapabilirsiniz.
Vakıflar Genel Müdürlüklerine e-devlet üzerinden hane yadımı başvuru seçeneği yoktur.
Vakıflar Genel Müdürlükleri ihtiyaç sahiplerine, muhtaçlara, kimsesizlere, muhtaç dul kadınlara, 65 yaş üstü geliri olmayan kişilere, öksüz ve yetimlere muhtaçlık aylığı (fakirlik aylığı) bağlamaktadır. Fakirlik aylığı 2021 yılı itibariyle 1038 TL’dir.
Hane Yardımı Sorgulama
Hane yardımı başvuru sorgulama; başvuru süreçleriniz başvuru gerçekleştirdiğiniz kuruma göre değişmektedir. Başvuru değerlendirme aşaması tamamladıktan sonra kurum tarafından size bilgi verilecektir.
Başvuruların değerlendirme aşaması, başvuruların yoğunluğuna bağlı olarak uzayabilmektedir. Genellikle 1 ay içerisinde başvurular neticeye bağlanmaktadır.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Hane Yardımı Başvurusu Sorgulama
Başvuru sonrasında 3 farklı yol izleyerek başvuru sorgulama işlemlerinizi yapabilirsiniz.
- Başvuru yaptığınız sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarını telefon ile arayabilir veya bizzat giderek öğrenebilirsiniz.
- E-devlet üzerinden başvurunuzu sorgulayabilirsiniz. E-devlet başvuru sorgulama linki; https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama
- ALO 144 veya ALO 183 Sosyal Destek Hattını arayabilirsiniz.
Belediye Hane Yardımı Başvurusu Sorgulama
Başvurularını tamamlayan vatandaşlarımız sorgulama işlemlerini aşağıdaki gibi yapabilirler.
- Başvuru yaptığınız belediye binalarını telefon ile arayabilir veya bizzat giderek öğrenebilirsiniz.
- E-devlet üzerinden belediye hane yardımı sorgulaması yapabilirsiniz. E-devlet belediye başvuru sorgulama linki; https://www.turkiye.gov.tr/vakiflar-kisi-yardim-bilgisi-sorgulama
- ALO 153 Beyaz Masa Hattını arayarak sorgulama yapabilirsiniz.
Vakıflar Genel Müdürlüğü Hane Yardımı Başvurusu Sorgulama
- Başvuru gerçekleştirdiğiniz Bölge Müdürlüklerini telefon ile arayarak sorgulama yapabilirsiniz.
- E-devlet üzerinden linke tıklayarak https://www.turkiye.gov.tr/vakiflar-kisi-yardim-bilgisi-sorgulama başvurunuzu sorgulayabilirsiniz.
Hane Yardımı Hak Sahibi Ne Demek?
Hane yardımı hak sahibi; bu ifade yalnızca başvuru sahibinin başvurusunun kabul edildiği anlamını taşımaktadır.
Bu ifade genellikle fakirlik maaşı başvuruları sonrası karşınıza çıkmaktadır. Fakirlik maaşına hak kazanan kişinin yalnızca kendisi PTT şubelerinde maaşını çekebilmektedir.
Hane Yardımı Başvuru Formu
Hane yardımı başvuru formu; bu formda kişiye ait bilgiler istenmektedir. Meslek, hande yaşayan kişi sayısı, aylık gelir ve giderlerine dair sorular bulunmaktadır.
Başvuru formları sonrasında yetkili birimler tarafından incelemeye alınmaktadır.
Bu bilgilerin doğru ve eksiksiz olması oldukça önemlidir.
Başvuru sonuçları, formda belirtmiş olduğunuz iletişim bilgileri üzerinden size aktarılacaktır. Bu sebeple iletişim bilgilerinizin güncel olması önemlidir.
Hane yardımı başvuru formunda, muhtaç olmadığı halde kendisini muhtaç gösteren kişiler olmaktadır. Ancak bu durumum ortaya çıkması halinde, aldıkları yardımı faizi ile birlikte geri ödemek zorunda olduklarını hatırlatmak isteriz. Geri ödemeyi reddeden kişiler hakkında ise kurum tarafından dava açılıp, yasal süreç başlatılmaktadır.
Hane Yardımı Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
Hane yardımı başvurusu evrakları;
- Ailedeki tüm bireylere ait T.C kimlik kartı ve fotokopisi
- İkametgah belgesi
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Fakirlik belgesi (muhtarlıktan alınabiliyor)
- Eviniz kira ise kira sözleşmesi
- Okuyan öğrenciler için öğrenci belgesi (okuldan alınabiliyor)
- Mal beyanı
- Gelir belgesi
- Başvuru formu yada dilekçesi
Yukarıda belirtmiş olduğumuz evraklar dışında ek belgeler istenebilmektedir.
Örneğin; engelli kişilerden engelli raporu, afetzedeler için bilir kişi raporu, kronik hastalar için sağlık kurulu, dul kadınların vefat eden eşlerine ait ölüm raporu raporu istenmektedir.
Muhtaçlık sınırının altında yaşayan fakat üzerine kayıtlı ev, arsa ,dükkan, araba olan kişiler hane yardımı alamazlar.
Hane Yardımı Ne Kadar?
Hane yardımı ne kadar; başvuru süreçlerini tamamlayan vatandaşlarımız ne kadar hane yardımı alacağını merak etmektedir.
Hane yardımı miktarı başvuru yaptığınız kuruma, kurumların bütçesine, ailenin muhtaçlık durumuna, hanede yaşayan kişi sayısına göre değişiklik göstermektedir.
Hane Yardımı Ne Zaman Yatar?
Hane yardımı ayın kaçında yatıyor; diğer sosyal yardım alan kişiler aldığı yardımlara ek hane yardımı almaya hak kazandıysa aynı tarih itibari ile hane yardımlarını da alabiliyorlar.
Sürekli hane yardımı almaya hak kazandıysanız ilk yardım aldığınız tarih geçerli olup, diğer aylarda da aynı tarih üzerinden yardım almaya devam edersiniz.
Örneğin; fakirlik maaşı alan kişinin ilk maaşı ayın 5’inde yatırıldıysa, diğer aylarda da ayın 5’inde yatırılacaktır.
Hane Yardımı Kaç Ayda Bir Verilir?
Hane yardımı kaç ayda bir verilir; yapılan yardıma göre değişiklik göstermektedir.
- Fakirlik maaşı her ay düzenli verilmektedir.
- Yakacak yardımları kış başlamadan Kasım ayında verilmektedir.
- Gıda ve erzak kolileri 2-3 ayda bir verilmektedir.
Hane yardımları hanedeki kişi sayısına ve yardım yapan kurumun bütçesine göre değişiklik göstermektedir.
Hane Yardımı Kimlere Verilir?
Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve Belediyeler;
- İşi olmayan,
- Kimsesiz ve geliri olmayan dul kadınlar,
- Öksüz ve yetimler
- Muhtaç asker ve şehit yakınları
- 65 yaş üstü geliri olmayan vatandaşlar
- Afetzedeler
- Engelliler
- İhtiyaç sahipleri
Yukarıda belirtmiş olduğumuz kişiler belediyeler ve Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine gerekli belgeler ile birlikte hane yardımı başvuru yapabilir, hane yardımı alabilirler.
Vakıflar Genel Müdürlükleri hane yardımlarını, hane halkı kişi başı gelirin asgari ücretin 1/3’üne denk gelen veya altında kalan vatandaşlar alabilirler.
Kimler fakirlik maaşı alabilir?
- Öksüz-yetim muhtaç çocuklar
- Sosyal güvencesi olmayan
- Geliri olmayan
- İşi olsa dahi muhtaçlık sınırının altında yaşayanlar fakirlik belgesi ile başvuru yapabilirler.
- Sigortalı işte çalışan kişiler muhtaçlık sınırının altında yaşasalar bile fakirlik maaşı alamazlar.
Hane Yardımı Teslim Edildi Ne Demek?
Hane yardımı teslim edildi ne demek; bu yazı hane yardımı alan kişinin yardımlarının adresine teslim edildiği anlamını taşımaktadır.
Hane Yardımı Parası Ne Zaman Verilecek?
Hane yardımı parası ne zaman verilecek; başvuruları olumlu sonuçlanan vatandaşların hane yardımları 1 ay içerisinde verilmektedir.
Hane Yardımı Ayın Kaçında Yatar?
Hane yardımı ayın kaçında yatıyor; yardımların yatırılacağı tarih değişiklik göstermektedir.
Gıda, erzak, giysi yardımlarının her hangi net bir tarihi bulunmamaktadır.
Fakirlik maaşı ise ,ilk ödemeyi hangi gün alıyorsanız, ilerleyen aylarda da aynı günde ödemelerinizi PTT şubelerinden çekebilirsiniz.
Hane Yardımı Kaç TL?
Hane yardımı ne kadar; hane yardımı ödemesi hanedeki kişi sayısı, ailenin muhtaçlık durumu ve kurumun bütçesine göre değişiklik göstermektedir.
Hane Yardımı Neden Yatmadı?
Hane yardımı neden yatmadı; hak sahibi olmadığınıza kanaat getirilirse hane yardımınız yatmaz.
Hane Yardımı Nereden Alabilirim?
Hane yardımı nerden alınır; PTT şubelerinden veya Ziraat Bankasından kimlik kartınız ile hane yardımınızı alabilirsiniz.
Hane Yardımı Kapsam Dışı Ne Demek?
Hane yardımı kapsam dışı ne demek; başvuru sahipleri sorgulama işlemlerinde bu ibare ile karşılaşabilmektedir. BU yardım başvurunuzun olumsuz sonuçlandığı anlamını taşımaktadır.
Hane Yardımı Kapsam Dışına Çıktı Ne Demek?
Hane yardımı kapsam dışına çıktı ne demek; başvuruların olumlu sonuçlandığı, yardımlarınızın tarafınıza teslim edileceği anlamını taşır.
Hane Yardımı Teslim Edilebilir Ne Demek?
Hane yardımı teslim edilebilir ne demek; bu yazı ile gıda, erzak, koli yardımlarında başvuru sahiplerinin karşısına çıkmaktadır. Yardımlarınızın adresinize teslim edileceği anlamına gelmektedir.
Hane Yardımı Ne Zaman Sonuçlanır?
Hane yardımı ne zaman sonuçlanır; hane yardımları 1 hafta ile 1 ay arasında sonuçlanmaktadır.
Hane Yardımı Grubu Kaç Ayda Bir Verilir?
Hane yardımı kaç ayda bir verilir; fakirlik maaşı ödemeleri her ay düzenli olarak verilmektedir. Ancak gıda-erzak, yakacak, giysi yardımları 2-3 ayda bir toplu olarak yapılmaktadır.
Hane Yardımı Grubu Teslim Edilebilir Ne Demek?
Hane yardımı grubu teslim edilebilir ne demek; hane yardımınızın adresinize teslim edileceği anlamını taşır.
Hane Yardımı Reddedildi Feshedildi Ne Demek?
Hane yardımı reddedildi feshedildi ne demek; hane yardımı başvurunuzun reddedildiği anlamına gelmektedir.
Hane yardımı almaktaysanız bu yazı ile karşılaştıktan sonra yardımınız kesilmiş olabilir. Başvuru yaptığınız kurum ile iletişime geçerek daha net bilgi sahibi olabilirsiniz.
Hane Yardımı Tek Seferlik Mi?
Hane yardımı tek seferlik mi; bazı yardımlar düzenli bazı yardımlar tek seferlik yapılmaktadır. Başvuru yaptığınız yardım türüne ilişkin bilgi edinmek için, başvuruyu gerçekleştirdiğiniz kurum ile iletişime geçebilirsiniz.
Hane Yardımı Hangi Bankadan Alınır?
Hane yardımı hangi bankadan alınır; PTT ve Ziraat Bankası hane yardımı ödemesi yapan bankalardır.
Diğer Hane Yardımı Ne Demek?
Başvuru gerçekleştirdiğiniz kurumda sosyal yardım formu doldurulmanız gerekmektedir. Başvuru formunda hangi yardımı almak istediğinize dair seçenekler bulunmaktadır. Almak istediğiniz yardım türü seçenekler arasında yok ise diğer hane yardımı seçeneğinin işaretlemeniz gerekir.
Eşim mefat etti evim kira 1200kiram tl kiram elektrik borcum var on buçuk milyar şu borcum var şu dört buçuk milyar iki çocuğum okuyo çok zor durumdayim yardımcı olursanız sevinirim saygilarim 5çocuğum var ikisi okuyo çok zor durumdayim yardımcı olursanız sevinirim yardımlarınızı bekliyorum
Maddi yardım