Güncel

2023 Kıdem Tazminatı! Kıdem Tazminatından Kimler Yararlanır?

2023 Kıdem Tazminatı! Kıdem Tazminatından Kimler Yararlanır? Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır? Herkesin Kıdem Tazminatı Hakkı Var Mı?

2023 Kıdem Tazminatı

2023 Kıdem Tazminatı! Kıdem Tazminatından Kimler Yararlanır? Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır? Herkesin Kıdem Tazminatı Hakkı Var Mı?

Kıdem tazminatı hakkında birçok kişi hesaplamaların nasıl yapılacağını bilmek ister. Tazminatı almak isteyenlerin on yıl çalışma süresinin bulunması ve işten çıkarılması gerekir. Aynı yerde on sene çalışan ve işveren tarafından işten çıkarılanlara kıdem tazminatı ödenir. Kendiliğinden işten çıkma durumunda kıdem tazminatı alabilmek mümkün değildir. 

2023 Kıdem Tazminatı! Kıdem Tazminatından Kimler Yararlanır?
2023 Kıdem Tazminatı! Kıdem Tazminatından Kimler Yararlanır?

Tazminata hak sahibi olacakların on yıl mutlaka bir işte çalışması lazımdır. Ayrıca iş sözleşmesi kıdem tazminatında 30 günlük brüt ücret kapsamında her tam yıl için hesaplanmaktadır. Bu sebepten dolayı her sene için yapılacak hesaplama 30 günlük brüt ücreti kapsamaktadır.

Kıdem tazminatındaki tavan fiyatlar zam sonrasında yenilenmiştir. İşçiye sağlanan ve en az belirli bir süre aynı yerde çalışan kişilerin işveren tarafından işten çıkarılmasıyla kıdem tazminatından yararlanmasına olanak sağlanır. Kıdem tazminatı yıl sonunda asgari ücrete verilen zam miktarıyla birlikte yenilenir. En son belirlenecek kıdem tazminatındaki zam yüzdesi %54.66 olarak bilinir. 

Bir önceki yıla göre bu sene %55 tutarlarında ki artış gözlemlenmiştir. Tazminat ayrıca asgari ücrete en son gelen zam ile birlikte 10.000 TL civarına çıkmıştır. En fazla alınabilecek kıdem tazminatı son belirlenen rakamlara göre on yıl çalışmış bir kişinin işten çıkarılmasıyla 153.000 TL’yi bulabilir. Ayrıca bu yönergeyi Hazine ve Maliye Bakanlığı imzalayarak kıdem tazminatının asgari ücret oranındaki artışına izin vermiştir.

Kıdem Tazminatından Kimler Yararlanır?

Kıdem tazminatı durumundan yararlanmak isteyen kişiler emekliliğin dışında tazminat alarak iş kanununda belirtilen şartları yerine getirdiğinde belirli bir ücret sağlayabilir. İş başlangıcında yapılan sözleşmede belirtilen kıdem tazminatı en az koşullarda üç yıl çalışan kişilerde uygulanmaktadır. En az on sene aynı yerde çalışmış kişiler işten çıkarılmaları durumunda kıdem tazminatını almaya kesinlikle hak kazanır. 

Buna ek olarak minimum oranda ki üç senelik süreyi aynı iş yerinde dolduran ve hiçbir şekilde giriş çıkış yapılmayan kişilerin kıdem tazminatı hakkı vardır. Fakat on sene aynı yerde çalışan kişilerden daha az tazminat alır.

Bu tutar 30 gün asgari ücret brüt oranından hesaplanarak belirlenmektedir. Üç yılı dolduran ve bu yıl sonunda işveren tarafından işten çıkarılan kişilerde üç sene asgari ücret brüt oranında 30 gün şeklinde yapılacak üç senelik hesaplama sonucunda tazminat belirlenir. 

  • Tazminat almak isteyen kişilerin kanunu kapsamında yer alan işlerde çalışması lazımdır. Bu tazminattan yararlanacak kişiler için bilinmesi gerekenler şu şekildedir;
  • Tazminat alabilmek için çalışma süresini doldurmak gerekir
  • Askerlik ya da evlilik nedeniyle işten ayrılanın da kıdem tazminatı alabilmesi mümkündür
  • Çalışan bir kişinin emeklilik yaşının gelmesi ile kıdem tazminatı alabilmesi mümkündür
  • Kıdem tazminatında iş kanununda düzenlenmiş olan iş yeri kollarından birinde çalışmak gerekir

Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır? 

Kıdem tazminatı almak isteyen kişiler öncelikli olarak bu hesaplamaları yaptıktan sonra ne kadar ücret alabileceklerini çalıştıkları yerle istişare ederek öğrenebilir. Belirli bir süreyi dolduran kişilerin kıdem tazminatı alabilmesi için çalıştığı yerin muhasebe birimi ile irtibata geçmesi lazımdır.

Eğer işten çıkarılmışsa ve belirli bir süre aynı işlerinde çalışmışsa kıdem tazminatı işveren tarafından mutlaka ödenmek zorundadır. Askerlik veya evlilik gibi durumlardan dolayı işten ayrılma gerçekleşiyorsa iş hakkı feshi işlemlerinde tazminat alacağınız tutarın belirlenmesini isteyebilirsiniz. Bu işlemleri çalıştığınız yerin muhasebe birimleri ile gerçekleştirebilirsiniz.

İş hakkı son olan bir kişinin kıdem tazminatı alabilmesi için gerekli belgeleri doldurması gerekir. Bu durumda iş hakkı işveren tarafından sonunun kişilerin yapacağı işlemlerle evlilik ya da askerlik gibi durumlarda işten ayrılan kişilerin yapacakları birtakım işlemler birbirinden farklı olabilir. Bu durum çalıştığınız yerin muhasebe birimi ile birlikte istişare edilerek öğrenilmelidir.

Herkesin Kıdem Tazminatı Hakkı Var Mı?

Kıdem tazminatı hakkı belirli bir süre iş kanununda belirtilen süre kapsamında aynı yerde çalışan herkesin hakkıdır. Evlilik veya askerlik ayrıca bunun dışında işveren tarafından işten çıkarılan herkesin kıdem tazminatı hakkı doğar. Bu sebepten dolayı emeklilik, evlilik durumu, askerlik veya işten çıkarılma sebepleri ile birlikte işçinin iş feshi işlemlerinden sonra işverenden kıdem tazminatı talep etmesi mümkündür. 

Kıdem tazminatı kişinin çalıştığı sene boyunca asgari ücretteki brüt oran hesabı katılarak 30 günlük hesaplamalar yapıldığında ortaya çıkar. Bu hesaplamalar kapsamında en az tutarda ki çalışma süresi kapsamında her çalıştığı yıl için 30 günlük hesaplamalar tüm kıdem tazminatı alacak kişiler için aynı koşullarda gerçekleşir.

ilgili başlıklar için https://maddiyardimbasvurusu.com/guncel/ linkine tıklayın.

5/5 - (10 Oy Verildi )

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu